Przejdź do treści

Tomasz i Dorota Grela

  • przez

Stworzono / zmodyfikowano 09/02/2024 przez sperczil

Nazwa Gospodarstwa: Gospodarstwo Ekologiczne Dąbrówka Dorota i Tomasz Grela

Adres:
https://maps.app.goo.gl/rnetZ66k3Jahzh4XA


Kontakt:
@ekologiczepieczarkizdabrowki
@grzybyzdabrowki

Data założenia: 2013

Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01.616-0018732.2023.001

Profil gospodarstwa: hodowla grzybów

Produkty dostępne w sklepach Kooperatywy:
pieczarki brązowe, boczniaki ostrygowate, boczniaki królewskie (eryngii), shiitake, nameko, soplówki jeżowate

Skrót historii: Tomasz i Dorota Grelowie obok swojego domu w Dąbrówce pod Lublinem założyli pierwszą w Polsce ekologiczną pieczarkarnię. Na stosunkowo niewielkim (w porównaniu z konwencjonalnymi uprawami) obszarze 200 m2 uprawiali pieczarkę białą i brązową. Samodzielnie wytwarzali podłoże ekologiczne, korzystając z profesjonalnej wiedzy, zdobytej m.in. w Holandii. Technologia ta opierała się na napowietrzaniu i utrzymywaniu właściwej temperatury, co powoduje fermentację tlenową surowców. Tomasz stosował do nawożenia obornik koński wraz z naturalnym gipsem i słomą ekologiczną.
W ciągu 10 lat działania gospodarstwo bardzo się rozwinęło i rozbudowało, wraz z rosnącą bazą klientów i w odpowiedzi na ich potrzeby. Do pieczarek na początku dołączyły boczniaki, a następnie również bardziej egzotyczne grzyby azjatyckie, takie jak shiitake, eryngii, nameko czy soplówki jeżowate.