Nowi dostawcy jaj

🥚🍳🐔[JAJA – NOWI DOSTAWCY] 🥚🍳🐔

Jak dotąd w naszych sklepach kupowaliśmy jaja od Marleny Sadowskiej i Ewy oraz Jerzego Milczarków.
Sezonowo w okresie jesienno-zimowym (kiedy sprzedaż jaj gwałtownie wzrasta) wspieraliśmy się również eko jajami z hurtowni EkoWital. Zimą zdarza się, że sprzedajemy nawet 10.000 jaj miesięcznie w obu sklepach! Tak, to jest kompletne szaleństwo.
Marlena (1000-1800 jaj tygodniowo) oraz Państwo Milczarek (ok. 60 jaj tygodniowo) nie są w stanie zaspokoić tak dużego zapotrzebowania, dlatego od dłuższego już czasu, po zeszłorocznej zimie szukaliśmy nowego dostawcy jaj, innego niż hurtownia…

Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy nowych dostawców.

NOWY DOSTAWCA PAŹDZIERNIK.

Przez cały Październik w każdą Środę do obu sklepów dostarczane będą jaja od Ani Bińczak i jej taty z Szczęśliwa Kurka.

Hodowlę prowadzą razem w Siedlcach.
Numer weterynaryjny: 14265628
Gospodarstwo przejeli po babci Ani, Domiceli. Odbudowali stare budynki, zdecydowanie zmniejszając ich powierzchnię, tak aby dostosować je do mniejszej hodowli, dając kurom jednocześnie dużo miejsca, zarówno w nich, jak i na zewnątrz. W ciągu dnia, kury rasy Messa, jest ich ok. 800szt, korzystają z części graniczącego z gospodarstwem pastwiska.
Kury odżywiają się trawą, uprawianymi na gospodarstwie zbożami oraz resztkami warzyw, które pochodzą od okolicznych gospodarstw.

Szczęśliwa Kurka dostarcza już jaja do dwóch innych kooperatyw w Warszawie: Południowej oraz Na Zdrowie.

Filmy z hodowli:

Filmy z hodowli

NOWY DOSTAWCA LISTOPAD – MARZEC.

Pół roku temu nawiązał z nami kontakt Sebastian Wszechpolski, który założył hodowlę kur ponad dwa lata temu na 2 hektarowym gospodarstwie swoich rodziców
w Suskowoli pod Radomiem, w woj. Mazowieckim.
Numer weterynaryjny: 14255617

Hodowlą zajmowali się już jego dziadkowie, on sam natomiast do niedawna jeszcze pracował w jednej z warszawskich korporacji.
Stado kur, którymi się opiekuje osiągnie wkrótce ok. 1000 szt. Za kilka dni dołączy do niego grupa młodych kurek, które będą znosić jaja właśnie dla naszej kooperatywy.

Kury którymi się opiekuje jedzą mieszankę z m.in. czarnego owsa, pszenicy, lucerny, suszonej marchwi, czy kukurydzy przygotowanej przez niego wg. konsekwentnie opracowywanej receptury.
Jest z niej bardzo dumny, twierdząc, że to ona odpowiada za niebywale smaczne i pomarańczowe żółtko jaj, które znoszą jego kury.
Wszystkie warzywa i składniki tej mieszanki pochodzą z gospodarstw sąsiadujących. Cześć z własnej uprawy.

Sebastian nie posiada wystarczających zasobów ziemi, czasu i rąk ludzkich żeby uprawiać pożywienie dla swoich kur w całości z wykorzystaniem metod rolnictwa ekologicznymi. Stara się jednak w swoich wyborach, kierować zasadami, które my opisali byśmy jako poluzowane kryteria rolnictwa eko. Rozmawialiśmy o nich na ostatnim spotkaniu kolektywu przedstawiając je jako zasady Kooperatywnego Atestu Rolnictwa Proekologicznego

Filmy z hodowli:

Okno na świat… :-) system operacyjny windows:-)

Opublikowany przez Wiejskie Jaja Czwartek, 7 czerwca 2018