Nasi dostawcy

 

Poniżej wypisujemy tylko niektórych naszych wspaniałych dostawców żywności. Wybierając ich, kierujemy się wypracowanymi przez grupę asortymentową Kooperatywy kryteriami.

PAN ZIÓŁKO

13055713_1618968214992258_7829558167392250241_o

… czyli Pani Maryla i Pan Piotr Rutkowscy oraz ich syn  Mariusz, którzy wraz z rodziną i przyjaciółmi prowadzą gospodarstwo pod Maciejowicami, ok. 80 km od Warszawy. Sklep Kooperatywy zaopatrują w zioła sprzedawane na wagę (rukola, rukiew wodna, roszponka, bazylia) i na pęczki oraz w sezonowo dostępne warzywa. W gospodarstwie Pan Ziółko rośliny uprawiane są organicznie.

 

 

SŁAWOMIR SERWACH

DSC_0018

 

 

Gospodarstwo ekologiczne Sławka Serwacha, certyfikowane od 1994 roku. Pan Sławek nie używa obornika końskiego, zatem całość produkcji jest wegańska.

 

 

 ZBIGNIEW CHAJĘCKI

12771546_1604360259786387_1342222256849608581_o

Zbigniew Chajęcki z okolic Warki, który od 2010 roku stosuje pożyteczne mikroorganizmy w swoich sadach. Na 12 ha uprawia jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i brzoskwinie. Nowoczesna produkcja owoców wysokiej jakości jest nie lada wyzwaniem.  Trzeba sprostać rosnącym wymaganiom i poszukiwać wciąż nowych sposobów, aby z jednej strony uzyskiwać więcej owoców, a z drugiej – o ile to możliwe – zmniejszyć koszty. Pozostaje też problem wycofywania środków ochrony i odporności patogenów. Zbigniew Chajęcki, poszukując innych metod produkcji, natknął się na ProBio Emy i, widząc efekty ich stosowania, wprowadza je na wszelkie możliwe sposoby do sadownictwa, ale także i do innych dziedzin życia. Uzyskaną wiedzą dzieli się  z zainteresowanymi.

 

AGRO KRAJEWSCY

Gospodarstwo w powiecie łęczyckim zajmujące się uprawą warzyw od 1950 roku. Państwo Krajewscy od 5 lat używają do upraw wyłącznie preparatów bio. Powierzchnia upraw przekracza 30 ha. Dzięki infrastrukturze do przechowywania warzyw, większość jest dostępna przez cały rok.

Gospodarstwo Agro Krajewscy zostało wyróżnione orderem Zasłużony dla Rolnictwa, przyznawanym przez Ministerstwo Rolnictwa za wkład w innowacyjność systemu uprawy warzyw.

GOSPODARSTWO DOBRODZIEJ

dobrodzije

Dobrodziej to rodzinne gospodarstwo. 

“Specjalizujemy się w ekologicznej uprawie warzyw oraz owoców. Działalność rolniczą prowadzimy już 6 lat. Od samego początku jest to produkcja organiczna. Wszystkie warzywa i owoce posiadają certyfikat zgodności rolnictwa ekologicznego. Nasze uprawy kontrolowane są przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA. Nasz aktualny numer certyfikatu to PL-EKO-06-0001549/10/01.

Uprawiamy bardzo szeroki asortyment. W sezonie 2014 mieliśmy ponad 100 gatunków warzyw i owoców. Staramy się, aby nasze produkty były bardzo smaczne. Głównie pod tym kątem dobieramy odmiany oraz sposób ich uprawy”.

GRUPA PRODUCENTÓW EKOLOGICZNYCH „DOLINA GRYKI” SP. Z O.O.

Grupę producencką „Dolina Gryki” tworzy 5 gospodarstw, trudniących się od lat rolnictwem ekologicznym. Uprawy umiejscowione są w Dolinie Kłodzkiej, w Otulinie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego, na obszarze programu Natura 2000. Najsłynniejszym wyrobem grupy jest, jak sama nazwa wskazuje, przetwarzana w ich własnym młynie gryka.

W 2013 roku została ona wyróżniona srebrnym medalem w kategorii Best of Organic na targach Organic Marketing Forum w Warszawie. W tym samym roku „Dolina Gryki” dołączyła do Europejskiej Sieci RegionalnegoDziedzictwa Kulinarnego, której celem jest „rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne”.

Dolina Gryki zaopatruje sklep Kooperatywy „Dobrze” nie tylko w bogatą w białko, potas i magnez kaszę gryczaną. Dzięki temu dostawcy znajdziemy w sklepie również słynące z orzechowego aromatu pestki dyni oleistej bezłuskowej oraz ekologiczną zieloną soczewicę.

  • Co? Kasza gryczana, pestki dyni, soczewica zielona.

GOSPODARSTWO LUDWIK MAJLERT

To gospodarstwo rodzinne, w którym pracują rodziny Joli i Ludwika Majlert oraz Magdy (siostry Ludwika) i Witolda Zielińskich. Liczy 10 ha i jest położone na obrzeżach Warszawy, w Marcelinie (na styku Henrykowa i Białołęki Dworskiej). Państwo Majlert stawiają na uprawę warzyw mało znanych i zapomnianych. W sklepie Kooperatywy możecie kupić np. kwiaty cukinii, rukiew wodną, musztardowiec pochodzące z tego gospodarstwa.

  • Co? Nowalijki, mangold, jarmuż, pak choi, kukurydza, dynia, cukinia, groszek cukrowy i wiele, wiele innych pyszności, których nie sposób tu wszystkich wymienić
  • Więcej: http://www.majlert.pl/

MERAPI TEMPEH

Poznański kolektyw Merapi Tempeh działa w Poznaniu od lipca 2013 roku. Jak sami piszą, powstający u nich tempeh „wytwarzany jest z bio soi hodowanej blisko Poznania, a towarzyszy temu zamiłowanie do prostej i zdrowej żywności oraz radość ze spożywania gotowego produktu”.

JAJA

Jaja sprzedawane w sklepie Kooperatywy „Dobrze” pochodzą z dwóch źródeł.

Z Grzybowa pod Warszawą przyjeżdżają do nas jaja od zwykłych kur oraz kur 12983390_10154040331684827_637066932939654402_ozielononóżek.Gospodarstwo Marleny i Piotra przechodzi właśnie weryfikację pod kątem spełniania wymogów jako gospodarstwo ekologiczne (obecnie jest zarejestrowane jako “wolny wybieg”). Kury są karmione ekologiczną pszenicą i warzywami, np. kapustą czy jarmużem, a także tym, co same sobie znajdą w ziemi. Do paszy i wody dostają bakterie probiotyczne (EM-y), które również służą np. do sprzątania kurników. Obecnie w gospodarstwie jest około 150 zielononóżek i 250 zwykłych niosek.

Kury z Grzybowa.

Kury z Grzybowa.

Tu możecie przeczytać relację z naszego wyjazdu do Grzybowa u Organicznych.

Jaja do naszych sklepów przyjeżdżają również z zakładu Wandy i Jana Frączków z Łosic (30 km na wschód od Siedlec). Hodowla liczy około 400 niosek rasy messa, które żywione są paszą wyprodukowaną w gospodarstwie państwa Frączków. Wiosną i latem korzystają z zielonego wybiegu, a w okresie jesienno-zimowym są dodatkowo karmione liśćmi kapusty i marchwią. W kurniku chodzą luzem po ściółce ze słomy, śpią na drewnianych grzędach, a jajka znoszą w budkach nieśnych wyściełanych słomą.

Hodowla jest pod nadzorem weterynaryjnym (kontrole obejmują zarówno jakość paszy, jak i warunki hodowli). Kury pochodzą z Ośrodka Hodowli Zarodowej w Mieni, do Łosic trafiają w drugim dniu po wykluciu i tam są odchowywane. Państwo Frączkowie nigdy nie obcinają dziobów swoim nioskom. Do sklepu jaja dostarcza córka właścicieli zakładu – pani Joanna.

TOMASZ GRELA

Tomasz Grela wpiecz swoim domu w Dąbrówce pod Lublinem prowadzi pierwszą w Polsce ekologiczną pieczarkarnię. Na stosunkowo niewielkim (w porównaniu z konwencjonalnymi uprawami) obszarze 200 m2 uprawia pieczarkę białą i brązową.

Samodzielnie wytwarza podłoże ekologiczne, korzystając z profesjonalnej wiedzy, zdobytej m.in. w Holandii. Technologia ta opiera się na napowietrzaniu i utrzymywaniu właściwej temperatury, co powoduje fermentację tlenową surowców. Tomasz stosuje do nawożenia obornik koński wraz z naturalnym gipsem i słomą ekologiczną.

BIOPIEKARNIA „W GRZYBOWSKIEJ ARCE”

 

Na parterze budynku zwanego „Arka” w Grzybowie nad Wisłą (gmina Słubice) mieści się biopiekarnia Ewy i Petera Stratenwerthów, w której powstają m.in. znane klientom i klientkom sklepu Kooperatywy „Dobrze” chleb gryczano-ryżowy, słonecznikowo-żytni, żytni razowy i żytni sitkowy.

Piekarnia funkcjonuje przy gospodarstwie ekologicznym Ewy i Petera, które od 1992 roku posiada Certyfikat Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Atest mają szansę otrzymać tylko te gospodarstwa, które przeszły dwuletni okres przestawienia całego obszaru na ekologiczne metody produkcji. Każdego roku musi on być odnawiany.

Stratenwerthowie współpracują ściśle ze Stowarzyszeniem Ekologiczno-Kulturalnym ZIARNO, które jest współwłaścicielem budynku mieszczącego piekarnię. Jak dowiadujemy się ze strony internetowej Biopiekarni, „na górze mieści się sala do zajęć warsztatowych, seminariów oraz wystaw, na parterze za piekarnią – kuchnia i stołówka. Ogrzewanie wody odbywa się za pomocą kolektorów słonecznych, mamy też trzcinową oczyszczalnie ścieków i toalety samokompostujące”.

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE M.R. KURYLUK PL-EKO-07-96021

 

Gospodarstwo położone jest we wschodniej części woj. lubelskiego, w powiecie włodawskim. Metodami ekologicznymi prowadzone jest od 1995 roku.

robert

W roku 1996 gospodarstwo otrzymało pierwszy atest Stowarzyszenia EKOLAND. Obecnie gospodarstwo jest certyfikowane przez jednostkę AgroBioTest i jest zrzeszone w Stowarzyszeniu EKOLAND. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 30 ha. Grunty orne zajmują 24ha, łąki stanowią 4ha, lasy to pozostałe 2ha, oraz niewielki przydomowy sad. Gospodarstwo jest ukierunkowane na produkcję warzyw, takich jak: dynia bezłuskowa, dynia hokkaido, fasola czerwona red kidney.

Przy produkcji dyni bezłuskowej korzysta się z kompletnego parku maszynowego. Oprócz tego uprawiane są: zboża, takie jak: orkisz, żyto, gryka oraz motylkowate: łubin wąskolistny. Od roku 2014 do uprawy wprowadzono kozłka lekarskiego. Suszony korzeń kozłka lekarskiego wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do pozyskiwania waleriany. W gospodarstwie jest niewielkie stado kur niosek, około 30 sztuk.

Produkty z gospodarstwa są sprzedawane do hurtowni i przetwórni ekologicznych oraz sklepów specjalistycznych w kraju. Część produktów trafia również do kontrahentów za granicą. Obecnie dobrze rozwija się sprzedaż bezpośrednia i współpraca z kooperatywami spożywczymi. Gospodarze biorą również aktywny udział w rozwijaniu inicjatywy Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, który powstaje przy Stowarzyszeniu ZIARNO w Grzybowie na Mazowszu (www.eul.grzybow.pl). Robert Kuryluk, z wykształcenia leśnik, oprócz pracy na gospodarstwie udziela się społecznie działając w organizacjach pozarządowych. Monika Styczek (absolwentka SGGW – specjalizacja rolnictwo ekologiczne) zajmuje się m.in. prowadzeniem rozmów z zagranicznymi kontrahentami, nawiązywaniem kontaktów zagranicznych oraz organizacją sprzedaży bezpośredniej.

  • Co? Pestki dyni bezłuskowej, dynia hokkaido, fasola red kidney

BRODZIK NATURALNIE

Państwo Brodzik z Legionowa pieką dla nas pyszny, domowy chleb na zakwasie ze starych gatunków zbóż, bez ulepszaczy, konserwantów i bez pszenicy. Do sklepu Kooperatywy dostarczają chleb orkiszowo-żytni, z płatkami owsianymi, otrębami, ziarnem słonecznika i siemieniem lnianym oraz bezglutenowy chleb gryczano-jaglany, na bezglutenowym zakwasie (początkowo ryżowym, dokarmianym kolejnymi partiami ciasta chlebowego). Spróbujcie koniecznie!

Dla Członków_iń: Kryteria asortymentowe

TRADYCJE NATURY

To certyfikowane gospodarstwo, prowadzone przez rodzinę pana Tomasza Wasila od 1815 roku! Znajduje się w okolicach Jedlińska w powiecie radomskim. Obecny gospodarz przejął je od swojego dziadka w 2000 roku. I tak je prowadzi, aby z roku na rok, począwszy od 2002 roku, uzyskiwać certyfikat ekologiczny (Ekogwarancja PTRE PL-EKO-01-12456). W 2007 roku dokupił drugie gospodarstwo i dziś działa na 25 ha.

Do 2010 roku głównym obszarem działalności była produkcja mleka. Od kilku lat Tradycje Natury to przede wszystkim warzywa i owoce, a liczba krów została zredukowana do czterech. Obszarowo Pan Tomasz najwięcej nasadził ostatnio marchwi, ziemniaków, pietruszki itp. Posiada też tunele foliowe z pomidorami i ogórkami. Ziemię nawozi krowim i kurzym obornikiem, stosuje płodozmian i bardzo poleca wysiewanie łubinu. Robi też komposty. Za najlepszy uważa wyciąg z pokrzyw, zwłaszcza w pielęgnacji pomidorów.

Tomasz Wasil zatrudnia na stałe dwóch pracowników, a w sezonie – do siedmiu.

KRZYSZTOF STEC

Krzysztof Stec ze wsi Ołtarzew koło Ożarowa Mazowieckiego.

Rodzinne gospodarstwo Steców obejmujące 4 hektary czarnych ziem, produkuje ponad 20 gatunków warzyw. Wśród nich można znaleźć takie rarytasy, jak marchew purpurowa czy marchew biała. Stecowie stosują metody naturalne. Od 4 lat nawożą plantację EM-ami – mikroorganizmami, które chronią rośliny i użyźniają glebę. Warzywa hodowane przez Steców spełniają wyśrubowane normy programu ProBio Piast firmy ProBiotics Polska, dzięki czemu zyskały oficjalnie tytuł ProBio Warzyw.

maleIMG_0338

Warzywa przechowywane są w specjalnych chłodniach, w temperaturze i wilgotności, dzięki którym pozostają chrupiące i soczyste. Nasiona, z których wzrastają, kupują Stecowie w „wolnych od GMO” firmach Bejo i Nickerson-Zwaan. Stosowane przez nich nasiona marchwi typu F1 powstają w wyniku naturalnego krzyżowania różnych odmian, którego celem jest uzyskanie jak najlepszych cech hodowanej rośliny. Marchew od Steców jest odporna, można ją długo przechowywać, a jej korzeń nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.

 Pomidory, ogórki, pasternak i kalafiory, a czasem też pozostałe warzywa korzeniowe, mamy również z gospodarstwa spod Łęczycy.

Stosowane są w nim takie same metody uprawy, jak w gospodarstwie Krzysztofa Steca.

INCAMPAGNA


13007171_1616095855279494_966821805059626437_n

To kooperatywa rolników i rzemieślników z Sycylii. W sezonie zimowym, od listopada do kwietnia, kupujemy od nich cytrusy i awokado. Rolnicy z InCampagna uprawiają ziemię zarówno w sposób tradycyjny, jak i prowadzą nowoczesne i wydajne gospodarstwa. Niezależnie od sposobu uprawy łączą ich takie wartości jak uczciwość, wzajemny szacunek i kultura różnorodności.

www.incampagna.pl

KLIMEKO – BOGUSŁAW KLIMCZAK

„KLIMEKO” działa od 1995 roku. Pomysł na stworzenie przetwórni mleka bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji zrodził się podczas pobytu właściciela firmy, Pana Bogusława Klimczaka, na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii.

Początkowo bazując na rynku lokalnym i widząc wzrost zainteresowania tego typu produktami postawił na zwiększenie produkcji i stopniową rozbudowę zakładu. Załoga z trzech osób w pierwszym okresie istnienia firmy wzrosła do dwudziestu czterech obecnie. W tym czasie „KLIMEKO” z małego przedsiębiorstwa przerodziło się w prężnie działającą i rozpoznawalną wśród konsumentów markę. Produkty są w dalszym ciągu wytwarzane w sposób tradycyjny, bez żadnych sztucznych dodatków do żywności, a większość prac jest wykonywana ręcznie.

 

GOSPODARSTWO “ŻEBY KÓZKA”

Gospodarstwo Żeby Kózka znajduje się w miejscowości Celejów, koło Kazimierza Dolnego. Z dala od szlaków komunikacyjnych, pod lasem, w otoczeniu wąwozów. Kozy hodujemy od 2010 roku i już wiemy, że będziemy robili to do końca życia. Zakochaliśmy się w tych zwierzętach! Stawiamy na etyczną hodowlę i naturalny sposób żywienia. Zimą kozy jadają zboże i siano, latem całe dnie spędzają na pastwiskach.

 

 

PASIEKA LEBAN – Nathalie i Jerzy Leban

Nasze gospodarstwo prowadzone pod jest nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej nr.18045609. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym i przyrodniczym naszej okolicy pozyskujemy w 100% naturalny miód, miód z dodatkami, świece woskowe oraz inne produkty pszczele (pyłek i kit pszczeli – propolis). Brak przemysłu, czyste powietrze oraz bliskość Bieszczad to dodatkowe atuty naszego regionu. To właśnie z tej okolicy pozyskujemy nasze produkty. Poświęcamy bardzo dużo czasu i pracy dbając o zdrowie naszych pszczół, aby zapewnić najwyższą jakość.