Kuchnia społeczna o umowie TTIP 29.11

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu “Wartości nie tylko odżywcze”. Tym razem zajmiemy się tematem Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) i jego wpływu na rynek żywności w UE. Naszym gościem będzie Marcin Wojtalik, ekspert IGO zajmujący się problematyką TTIP. Spotykamy się na skłocie Syrena (ul. Wilcza 30), w sobotę 29 listopada. Jak zwykle spotkaniu towarzyszyć będzie poczęstunek. Obiad serwujemy od godziny 14:00, a potem zapraszamy a rozmowę.

Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji to porozumienie handlowe negocjowane przez Unię Europejską oraz Stany Zjednoczone. TTIP ma doprowadzić do likwidacji barier w handlu w określonych sektorach, dzięki czemu ułatwione mają być sprzedaż oraz zakup towarów między UE i USA. Zarówno proces negocjacji, jak i treść porozumienia wzbudzają jednak kontrowersje. Cały czas nie jest jasne, jakie będą skutki podpisania TTIP dla rynku żywności. Wątpliwości budzi choćby możliwość dopuszczenia na rynek UE amerykańskich produktów rolno – spożywczych, w tym m.in. nieoznakowanej żywności GMO