NIE PRZEGAP

Info o etykietach

Nowe etykiety na “sypkich”
Na razie zobaczycie je tylko w sklepie na Andersa, ale już w tym tygodniu

*Co znajdziecie na etykietach:
*nazwę produktu,
*informację czy produkt jest ekologiczny / w konwersji / konwencjonalny, cenę za 1kg lub za 100g,
*skład (nie przy wszystkich produktach, ale na produktach które mają więcej niż jeden składnik, zawsze, stopniowo jednak na wszystkich, cały czas pracujemy nad idealną formatką)
* kraj pochodzenia / nazwa producenta lub rolnika jeżeli dotyczy tego produktu
* logo rolnictwa ekologicznego UE. Pod logo znajduje się informacja dla tego konkretnego produktu składająca się z
*LOGO rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej, NUMERU jednostki certyfikującej w rolnictwie w naszym kraju rolnictwo ekologiczne, oraz informacji o tym, czy produkt jest wytworem rolnictwa UE czy spoza UE. Numer jednostki certyfikującej przy danym produkcie oznacza, że rolnik / producent / dystrybutor tego produktu certyfikowany jako rolnik ekologiczny / będący w konwersji jest przez tą jednostkę objęty kontrolą.

Lista jednostek certyfikujących znajduje się w segregatorach “Certyfikaty rolników* w obu naszych sklepach.

Jak łączyć produkty w pojemnikach?
Wymieniając etykiety, staraliśmy się również dostosować jak najlepiej do siebie mieszkające ze sobą produkty. Tak żeby np. produkty które są z natury bezglutenowe nie mieszkały z tymi zawierającymi gluten, albo żeby przesypując się do sąsiada nie siały kolorystycznego lub co gorsza rodzajowego zamętu, np. teraz ryż czarny mieszka z czerwonym, a nie białym, kasza pęczak mieszka z kasza jęczmienną wiejską, zamiast z amarantusem.