Robert Kuryluk i Monika Styczek (warzywa)

Gospodarstwo położone jest we wschodniej części woj. lubelskiego, w powiecie włodawskim. Metodami ekologicznymi prowadzone jest od 1995 roku.

W roku 1996 gospodarstwo otrzymało pierwszy atest Stowarzyszenia EKOLAND. Obecnie gospodarstwo jest certyfikowane przez jednostkę AgroBioTest i jest zrzeszone w Stowarzyszeniu EKOLAND. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 30 ha. Grunty orne zajmują 24 ha, łąki stanowią 4 ha, lasy to pozostałe 2 ha, oraz niewielki przydomowy sad. Gospodarstwo jest ukierunkowane na produkcję warzyw, takich jak: dynia bezłuskowa, dynia hokkaido, fasola czerwona red kidney.

Przy produkcji dyni bezłuskowej korzysta się z kompletnego parku maszynowego. Oprócz tego uprawiane są: zboża, takie jak: orkisz, żyto, gryka oraz motylkowate: łubin wąskolistny. Od roku 2014 do uprawy wprowadzono kozłka lekarskiego. Suszony korzeń kozłka lekarskiego wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do pozyskiwania waleriany. W gospodarstwie jest niewielkie stado kur niosek, około 30 sztuk.

Produkty z gospodarstwa są sprzedawane do hurtowni i przetwórni ekologicznych oraz sklepów specjalistycznych w kraju. Część produktów trafia również do kontrahentów za granicą. Obecnie dobrze rozwija się sprzedaż bezpośrednia i współpraca z kooperatywami spożywczymi. Gospodarze biorą również aktywny udział w rozwijaniu inicjatywy Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, który powstaje przy Stowarzyszeniu ZIARNO w Grzybowie na Mazowszu (www.eul.grzybow.pl). Robert Kuryluk, z wykształcenia leśnik, oprócz pracy na gospodarstwie udziela się społecznie działając w organizacjach pozarządowych. Monika Styczek (absolwentka SGGW – specjalizacja rolnictwo ekologiczne) zajmuje się m.in. prowadzeniem rozmów z zagranicznymi kontrahentami, nawiązywaniem kontaktów zagranicznych oraz organizacją sprzedaży bezpośredniej.