NIE PRZEGAP

Pracownice i Pracownicy Kooperatywy

Kooperatywa “Dobrze” to ludzie. Dziś (marzec 2019 r.) zrzeszamy ponad 300 gospodarstw domowych, z których przynajmniej jedna osoba jest członkinią lub członkiem Kooperatywy i dokłada się finansowo (składka) i fizycznie (3h dyżur) do utrzymania naszego przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwa społecznego. Na samym początku swojego istnienia Kooperatywa opierała się wyłącznie na pracy wolontaryjnej rdzenia najbardziej zaangażowanych osób. Z czasem nasze przedsiębiorstwo rosło i pojawiły się potrzeby i możliwości, aby zatrudnić osoby na stanowiska odpłatne. Dziś zatrudniamy 12 osób, w większości na umowę o pracę, wszystkich za tę samą stawkę (33zł brutto/h) i dodatkiem za staż. Godna praca, obok partnerskich relacji z dostawcami (przede wszystkim rolnikami) to podstawa budowania dobrej i sprawiedliwej ekonomii.

POZNAJ OSOBY ZATRUDNIONE W KOOPERATYWIE “DOBRZE”

Zbiorcza lista obowiązków wszystkich pracowników/czek znajduje się Lista obowiązków osób zatrudnionych w KOOP aktualizacja 05. 2019

Koordynatorka ds. komunikacji i rozwoju Kooperatywy, Członkini Zarządu  – Nina Józefina Bąk

Nina Józefina Bąk
Współtworzyłam Kooperatywę “Dobrze”, a także pracowałam w niej na kilku stanowiskach, dlatego Kooperatywę znam i rozumiem od podszewki. W mojej pracy zajmuję się m.in. inicjowaniem i wdrażaniem procesów rozwojowych w organizacji, szukaniem partnerstw, czuwam nad komunikacją wewnętrzną i koordynacją działań integracyjno-edukacyjnych. 4 razy w miesiącu spotkasz mnie też w sklepie gdzie pomagam w sprzedaży i koordynacji sklepu. Najczęściej na Wilczej! Masz pomysł na zrobienie fajnego wydarzenia na łonie naszej Kooperatywy? Mogę pomóc Ci to zorganizować.
Kontakt: nina.jozefina@dobrze.waw.pl

Koordynatorka Sklepu, Członkini Zarządu – Kaja Kietlińska

Moim zadaniem, jest czuwanie nad codzienną pracą sklepów, krążę więc między nimi i dbam o szeroko pojęty obieg materii :) Interesuje mnie stan magazynów, rozpakowywanie dostaw, zagospodarowanie przestrzeni sprzedażowej i zaplecza. Będę wprowadzać też innowacje mające na celu zwiększenie komfortu pracy, zarówno klientów jak i osób pracujących w sklepikach (chętnie słucham wszelkich  pomysłów i fantazji na temat tego co warto zrobić, kolektywny umysł jest niezastąpiony). Zajmuję się też opieką nad osobami pracującymi z kasą i dbaniem o odpowiedni obieg informacji w pracy a także wdrażaniem nowych członków podczas pierwszych dyżurów. Będę czuwać też nad atmosferą w sklepach :-) Chcesz dowiedzieć się czegoś związanego z codziennym działaniem sklepów i kooperatywy? Chcesz zorganizować jakąś fajną akcje lub współpracę z zaangażowaniem sklepów? Kontakt: Paniwsklepowejczasoprzestrzeni@dobrze.waw.pl

Stanowisko Koordynatorka Sklepu : Karolina Mistrzak

Karolina MistrzakW Kooperatywie pracowałam na stanowisku kasjerki od października 2017 r. od grudnia 2018 jestem drugą koordynatorką sklepu. Dbam o porządek w sklepie oraz o świeżość oferowanych przez nas produktów. Chętnie doradzę, które jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę. Od grudnia 2018 jestem drugą koordynatorką w sklepie. Od maja 2019 zajmuję się tworzeniem grafików do pracy na kasie.

Koordynator ds Zamówień, Członek Zarządu – Rafał Aleksin

Rafał Aleksin

W Kooperatywie zajmuję się koordynowaniem zamówień i rozliczaniem raportów kasjerskich. Dbam o odpowiednie zatowarowanie sklepów, kontaktuję się z rolniczkami i rolnikami, małymi lokalnymi producentami i hurtowniami, ustalam i aktualizuje ceny, wystawiam Faktury RR, prowadzę bieżącą komunikację z kasjerkami/ami, rozliczam raporty kasjerskie i tworzę kalendarze dostaw. Każdego tygodnia przygotowuję i koordynuję dyżury transportowe. Kiedy mogę, pomagam w ich rozładunku, a czasami także w nich uczestniczę :-). Wyszukuję nowych dostawców i kontaktuję się z tymi, których sami znaleźliście i których produkty chcielibyście kupować w naszych sklepach. Zawsze kiedy mam chwilę i przynajmniej raz w tygodniu w ramach stałych obowiązków wspólnie z Kają, ogarniam gruntownie magazyn w sklepach na Wilczej i Andersa, w których co raz częściej każdy centymetr jest na wagę złota, a wiele zakamarków potrafi – niestety :-( – skrywać zapomniane produkty.W Koop jestem od Stycznia 2017. Inicjatywami spółdzielczymi interesuję się od kilku lat, zainspirowany rozwojem i sukcesem sklepów należących do kooperatyw w USA. Jeżeli masz namiary na ciekawego dostawcę, napisz do mnie, lub zadzwoń!!! Kontakt: zamawiamtwojewarzywa@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. księgowości i finansów – Urszula Lubas

Urszula Lubas

Do moich zadań należy dbanie o kompletność i poprawność dokumentacji finansowej i formalnej dotyczącej działania stowarzyszenia. Zajmuję się także płatnościami związanymi z codziennymi kosztami działania sklepów (niezwiązanymi z zaopatrzeniem sklepów). Kontakt: finanse@dobrze.waw.pl

Koordynator ds. dyżurów i członkostwa – Stephane Rutten

Stephane Rutten

Członkiem Kooperatywy jestem od czerwca 2017 r. Zajmuję się zarządzaniem dyżurami i członkostwem. Przygotowuję co dwa miesiące nowy regulamin i kalendarz dyżurów. To ode mnie dostajecie te wszystkie przypomnienia i zaproszenia i telefony, jeśli nie widzę waszego nazwiska w kalendarzu. Sprawdzam pod koniec miesiąca czy odrobili/łyście dyżur i czy macie prawo do zniżki w sklepie w kolejnym miesiącu. Zajmuję się jeszcze ewidencjowaniem wszystkich członków, deklaracjami członkowskimi, składkami i kartami członkowskimi.  Piszcie do mnie, jeśli macie problem z rejestracją na stronie internetowej KOOP, zorientowali/łyście się, że nie jesteście na liście mailingowej i/lub nie dostajecie Kuriera Spółdzielczego, macie pytania na temat kart członkowskich, opłacania składek członkowskich i waszego członkostwa w KOOP.

Koordynacja dyżurów: stephane@dobrze.waw.pl,

Koordynatorka ds. administracyjno-magazynowych – Kaśka Maciąg

Kaśka Maciąg

Od października 2017 zajmuję się opieką nad magazynem i kasami fiskalnymi. Pilnuję działania kodów produktów, ich opisów w książkach kodów wg których metkujecie asortyment, monituję ceny i marże. Zakładam też kody na nowe produkty i odpowiadam za inwentaryzacje cząstkowe jak i całościowe. Opłacam wszystkie faktury od naszych dostawców i zajmuję się obiegiem dokumentów w Kooperatywie dbając o szybki i sprawny przepływ informacji wewnątrz naszej organizacji. Wystawiam faktury do paragonów klientów i prowadzę ewidencję zwrotów. Oprócz tego zamawiam też część asortymentu do naszych sklepów, głównie tego pochodzącego z hurtowni. Pod moją opieką znajdują się dostawy od: Bioplanet, Ekowital, Merapi, Vegamarket, Evergreen, Cleaneco, Sylveco, Drogeria Ekologiczna, 4Szpaki, YOPE i Bagstar a także kilku mniejszych dostawców jak Oliwowo i Świat Pigwowca.  Będę wam donosić na naszej grupie na FB :-)

Kontakt: magazynowabogini@dobrze.waw.pl

LISTA OBOWIĄZKÓW KASJEREK i KASJERA

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Aleksandra Karpik

Aleksandra KarpikW kooperatywie jestem od października 2018 roku, zainteresowała mnie modelem działania jak i potrzebą dostępu do lokalnej i etycznej żywności.  Jedzenie jest jedna z moich pasji, sporo czasu spędziłam w wegańskiej gastronomii pracując na najróżniejszych stanowiskach, zawsze chętnie doradzę jak z sezonowych i lokalnych produktów przygotować pyszny i ciekawy obiad. W wolnym czasie doglądam swoją domową dżunglę i zgłębiam sekrety zielarstwa oraz dzikich jadalnych roślin.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Ula Musyl

W kooperatywie jestem od marca 2017, a od października pracuję na stanowisku kasjerskim. Bycie częścią kooperatywy jest dla mnie nie tylko pracą, ale całym stylem życia. Podoba mi się idea małych lokalnych sklepików, gdzie zakupy robi się w przyjaznej atmosferze. Uwielbiam rośliny i wielką przyjemność sprawia mi promowanie etycznej żywności. Po godzinach zajmuję się ajurwedyjskim masażem. Kocham koty. Marzę o napisaniu książki o Jamajce.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni,  specjalistka ds. kadr, Członkini Zarządu: Agata Sadowska

Agata SadowskaW kooperatywie jestem od grudnia 2016. Od tamtej pory pracuję na stanowisku kasjerskim. Oprócz prowadzenia sprzedaży w naszych sklepikach, zajmuję się również koordynacją procesów kadrowych.

Jeśli ktoś kiedyś powiedziałby mi, że będę ekspedientką studiującą na wydziale geografii, to bym nie uwierzyła. Byłam niegdyś bardzo nieśmiałą licealistką nienawidzącą uczyć się o naszej planecie. Teraz obie te czynności sprawiają mi ogromną radość :), a najbardziej śpiewanie! Więc jeśli usłyszysz nucenie dobiegające gdzieś z pomiędzy worków z marchewkami, to pewnie będę to ja :)
Kontakt: kadry@dobrze.waw.pl

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Kasia Kalinowska

Kasia Kalinowska

Stanowisko ds Ewaluacji – Kuba Rok

Kuba Rok

Zajmuję się przyjmowaniem nowych osób do Kooperatywy, czyli w praktyce: organizowaniem, prowadzeniem i rozgłaszaniem spotkań orientacyjnych, kontaktem mejlowym z zainteresowanymi osobami i z tymi , które właśnie zdecydowały się przystąpić oraz robieniem spotkań wprowadzająco-integracyjnych dla najświeższych członkiń i członków.

Większość tych działań jest skierowana do osób, które dopiero będą w Kooperatywie, ale staram się zajmować też wprowadzaniem nowych/ zagubionych osób w gąszcz reguł i praktyk naszej organizacji. Dlatego kontaktuj się ze mną, jeśli coś jest dla Ciebie niejasne i nie wiesz jak to rozwikłać, ani gdzie sprawdzić. Kontakt: noweosoby@dobrze.waw.pl.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Ania Kaliszuk

Członkiem kooperatywy jestem od stycznia 2017r. Od wielu lat jestem na diecie wegańskiej i staram się żyć w symbiozie z naturą.  Etyczny handel ,zasady minimalizmu i zero waste są bliskie mojemu sercu. Gdy spotkamy się przy kasie chętnie pomogę Ci w wyborze wegańskich smakołyków. Na codzień pasjonatka ćwiczeń z kettlebells hardstyle. Coraz częściej myślę o tym by swoją przyszłość związać ze sportem. Służę pomocą przy wyborze odpowiednich dla Ciebie produktów nawet jeśli cierpisz na alergie pokarmowe . Kocham zwierzęta , dobre jedzenie i fantastykę.

Stanowisko kasjer-sprzedawca: Bartek Lesiak

Od niedawna w kooperatywie , lecz od dawna zintegrowany w sercu z ideami „Dobrze”
Pasjonat i fanatyk dobrego jedzenia , poszukujący wciąż nowych  smaków , aromatów , kolorów ,głębi,  która daje naszemu ciału sile. Zaangażowany w promowanie kuchni roślinnej i jej pozytywnych wymiarów. Miłośnik zwierząt i roślin. Czyż świat nie jest piękny ?
Obserwator przestrzeni , zjawisk i trendów.
Po godzinach chętnie oddaję się w aksamitne dłonie muzyki i chętnie chwytam za gitarę basową. Lubię spędzać czas z dzieciakami , wiec kilka razy w tygodniu trenuje na Torwarze  z nimi hokej na lodzie .
“Youth’s of today are the leaders of tomorrow“
Do zobaczenia w naszych sklepikach
Peace n Love

Zamówienia: Ania Staniak

Jestem członkinią Kooperatywy od sierpnia 2016. Po 3 latach spełniłam swoje marzenie i dołączyłam do zespołu pracownic i pracowników. Zrobiłam to, ponieważ bliskie są mojemu sercu wartości którymi kierujemy się w Kooperatywie i chcę swoją pracą przyczyniać się do tego aby jak najwięcej osób miało dostęp do dobrej żywności, wytworzonej z poszanowaniem ludzi i środowiska. Do moich zadań należy zamawianie części towarów które możecie kupić w naszych sklepach, głównie tych z hurtowni.