Ludzie Kooperatywy

Kooperatywa “Dobrze” to ludzie. Dziś (styczeń 2018 r.) zrzeszamy ponad 250 gospodarstw domowych, z których przynajmniej jedna osoba jest członkinią lub członkiem Kooperatywy i dokłada się finansowo (składka) i fizycznie (3h dyżur) do utrzymania naszego przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwa społecznego. Na samym początku swojego istnienia Kooperatywa opierała się wyłącznie na pracy wolontaryjnej rdzenia najbardziej zaangażowanych osób. Z czasem nasze przedsiębiorstwo rosło i pojawiły się potrzeby i możliwości, aby zatrudnić osoby na stanowiska odpłatne. Dziś zatrudniamy 13 osób, w większości na umowę o pracę, wszystkich za tę samą stawkę (26zł/h brutto) i dodatkiem za staż. Godna praca, obok partnerskich relacji z dostawcami (przede wszystkim rolnikami) to podstawa budowania dobrej i sprawiedliwej ekonomii.

POZNAJ OSOBY ZATRUDNIONE W KOOPERATYWIE “DOBRZE”

Koordynatorka ds. rozwoju Kooperatywy  – Nina Józefina Bąk

Współtworzyłam Kooperatywę “Dobrze”, a także pracowałam w niej na kilku stanowiskach, dlatego Kooperatywę znam i rozumiem od podszewki. W mojej pracy zajmuję się m.in. inicjowaniem i wdrażaniem procesów rozwojowych w organizacji, szukaniem partnerstw, czuwam nad komunikacją wewnętrzną i koordynacją działań integracyjno-edukacyjnych. Masz pomysł na zrobienie fajnego wydarzenia na łonie naszej Kooperatywy? Mogę pomóc Ci to zorganizować.
Kontakt: przyszlosc.koop@gmail.com

Koordynatorka Sklepów – Kaja Kietlińska

Moim zadaniem, jest czuwanie nad codzienną pracą sklepów, krążę więc między nimi i dbam o szeroko pojęty obieg materii :) Interesuje mnie stan magazynów, rozpakowywanie dostaw, zagospodarowanie przestrzeni sprzedażowej i zaplecza. Będę wprowadzać też innowacje mające na celu zwiększenie komfortu pracy, zarówno klientów jak i osób pracujących w sklepikach (chętnie słucham wszelkich  pomysłów i fantazji na temat tego co warto zrobić, kolektywny umysł jest niezastąpiony). Zajmuję się też opieką nad osobami pracującymi z kasą i dbaniem o odpowiedni obieg informacji w pracy a także wdrażaniem nowych członków podczas pierwszych dyżurów. Będę czuwać też nad atmosferą w sklepach :-) Chcesz dowiedzieć się czegoś związanego z codziennym działaniem sklepów i kooperatywy? Chcesz zorganizować jakąś fajną akcje lub współpracę z zaangażowaniem sklepów? Kontakt: bedziedobrzekaja@gmail.com

SPRAWDŹ MOJĄ LISTĘ OBOWIĄZKÓW.

Koordynator ds Zamówień – Rafał Aleksin

W Kooperatywie zajmuję się koordynowaniem zamówień i rozliczaniem raportów kasjerskich. Dbam o odpowiednie zatowarowanie sklepów, kontaktuję się z rolniczkami i rolnikami, małymi lokalnymi producentami i hurtowniami, ustalam i aktualizuje ceny, wystawiam Faktury RR, prowadzę bieżącą komunikację z kasjerkami/ami, rozliczam raporty kasjerskie i tworzę kalendarze dostaw. Każdego tygodnia przygotowuję i koordynuję dyżury transportowe. Kiedy mogę, pomagam w ich rozładunku, a czasami także w nich uczestniczę :-). Wyszukuję nowych dostawców i kontaktuję się z tymi, których sami znaleźliście i których produkty chcielibyście kupować w naszych sklepach. Zawsze kiedy mam chwilę i przynajmniej raz w tygodniu w ramach stałych obowiązków wspólnie z Kają, ogarniam gruntownie magazyn w sklepach na Wilczej i Andersa, w których co raz częściej każdy centymetr jest na wagę złota, a wiele zakamarków potrafi – niestety :-( – skrywać zapomniane produkty.W Koop jestem od Stycznia 2017. Inicjatywami spółdzielczymi interesuję się od kilku lat, zainspirowany rozwojem i sukcesem sklepów należących do kooperatyw w USA. Jeżeli masz namiary na ciekawego dostawcę, napisz do mnie, lub zadzwoń!!! Kontakt: zamówienia.koop@gmail.com

SPRAWDŹ MOJĄ LISTĘ OBOWIĄZKÓW.

Koordynatorka ds. kadrowo-finansowych – Dominika Potkańska, członkini Zarządu

Kontakt: dopotkanska@o2.pl

Poznaj moją listę obowiązków.

Koordynatorka ds. księgowości i finansów – Urszula Lubas

Do moich zadań należy dbanie o kompletność i poprawność dokumentacji finansowej i formalnej dotyczącej działania stowarzyszenia. Zajmuję się także płatnościami związanymi z codziennymi kosztami działania sklepów (niezwiązanymi z zaopatrzeniem sklepów).

SPRAWDŹ MOJĄ LISTĘ OBOWIĄZKÓW

Koordynator ds. dyżurów i członkostwa – Stephane Rutten

Członkiem Kooperatywy jestem od czerwca 2017 r. Zajmuję się zarządzaniem dyżurami i członkostwem. Przygotowuję co dwa miesiące nowy regulamin i kalendarz dyżurów. To ode mnie dostajecie te wszystkie przypomnienia i zaproszenia i telefony, jeśli nie widzę waszego nazwiska w kalendarzu. Sprawdzam pod koniec miesiąca czy odrobili/łyście dyżur i czy macie prawo do zniżki w sklepie w kolejnym miesiącu. Zajmuję się jeszcze ewidencjowaniem wszystkich członków, deklaracjami członkowskimi, składkami i kartami członkowskimi.  Piszcie do mnie, jeśli macie problem z rejestracją na stronie internetowej KOOP, zorientowali/łyście się, że nie jesteście na liście mailingowej i/lub nie dostajecie Kuriera Spółdzielczego, macie pytania na temat kart członkowskich, opłacania składek członkowskich i waszego członkostwa w KOOP.

Koordynacja dyżurów: dyzury.koop@gmail.com;

Sprawy członkowskie: czlonkostwo.koop@gmail.com.

SPRAWDŹ MOJĄ LISTĘ OBOWIĄZKÓW

Specjalistka ds. administracyjno-magazyowych – Kaśka Maciąg

13293084_10154017869891084_1419274321_n

Od października 2017 zajmuję się opieką nad magazynem i kasami fiskalnymi. Pilnuję działania kodów produktów, ich opisów w książkach kodów wg których metkujecie asortyment, monituję ceny i marże. Zakładam też kody na nowe produkty i odpowiadam za inwentaryzacje cząstkowe jak i całościowe. Opłacam wszystkie faktury od naszych dostawców i zajmuję się obiegiem dokumentów w Kooperatywie dbając o szybki i sprawny przepływ informacji wewnątrz naszej organizacji. Wystawiam faktury do paragonów klientów i prowadzę ewidencję zwrotów. Oprócz tego zamawiam też część asortymentu do naszych sklepów, głównie tego pochodzącego z hurtowni. Pod moją opieką znajdują się dostawy od: Bioplanet, Ekowital, Merapi, Vegamarket, Evergreen, Cleaneco, Sylveco, Drogeria Ekologiczna, 4Szpaki, YOPE i Bagstar a także kilku mniejszych dostawców jak Oliwowo i Świat Pigwowca.  Będę wam donosić na naszej grupie na FB :-)

Kontakt: sklepy.dobrze@gmail.com  SPRAWDŹ MOJĄ LISTĘ OBOWIĄZKÓW

LISTA OBOWIĄZKÓW KASJEREK i KASJERA

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Basia Szablisty

Do Kooperatywy dołączyłam w kwietniu 2016r. i prawie od razu zostałam RKD – jeśli już wiesz, jak działa Kooperatywa to wiesz, czym jest ten skrót, jeśli nie – wkrótce się dowiesz! Oprócz działania w KOOP-ie studiuję iranistykę. Chętnie wyjaśnię, co to takiego kooperatywa i z czym to się je, pomogę i doradzę przy wyborze produktów. Spotkasz mnie w obu sklepach Kooperatywy, na Andersa czasami może wystawać zza lady pysk mojego psa Stefana.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Karolina Mistrzak

W Kooperatywie pracuję na stanowisku kasjerki od października 2017 r. Dbam o porządek w sklepie oraz o świeżość oferowanych przez nas produktów. Chętnie doradzę, które jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę. Jeżeli nie znajdziesz mnie w sklepie, są spore szanse, że siedzę właśnie na sali kinowej.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Ula Musyl

W kooperatywie jestem od marca 2017, a od października pracuję na stanowisku kasjerskim. Bycie częścią kooperatywy jest dla mnie nie tylko pracą, ale całym stylem życia. Podoba mi się idea małych lokalnych sklepików, gdzie zakupy robi się w przyjaznej atmosferze. Uwielbiam rośliny i wielką przyjemność sprawia mi promowanie etycznej żywności. Po godzinach zajmuję się ajurwedyjskim masażem. Kocham koty. Marzę o napisaniu książki o Jamajce.

Stanowisko kasjer-sprzedawca: Maciej Molibden

maciek koop

Możesz mnie spotkać za kasą w obu naszych sklepach. Chętnie udzielam informacji zarówno na temat asortymentu, jak i wstępnych informacji na temat działania Kooperatywy. Także poza godzinami pracy na kasie aktywnie działam na rzecz Koop. Współpracuję na bieżąco z osobami dyżurującymi oraz w ramach zespołu pracowniczego Kooperatywy.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Agata Sadowska

Jeśli ktoś kiedyś powiedziałby mi, że będę ekspedientką studiującą na wydziale geografii, to bym nie uwierzyła. Byłam niegdyś bardzo nieśmiałą licealistką nienawidzącą uczyć się o naszej planecie. Teraz obie te czynności sprawiają mi ogromną radość :), a najbardziej śpiewanie! Więc jeśli usłyszysz nucenie dobiegające gdzieś z pomiędzy worków z marchewkami, to pewnie będę to ja :)

Stanowisko ds Przyjmowania Nowych Osób i Ewaluacji – Kuba Rok

Kuba Rok

Zajmuję się przyjmowaniem nowych osób do Kooperatywy, czyli w praktyce: organizowaniem, prowadzeniem i rozgłaszaniem spotkań orientacyjnych, kontaktem mejlowym z zainteresowanymi osobami i z tymi , które właśnie zdecydowały się przystąpić oraz robieniem spotkań wprowadzająco-integracyjnych dla najświeższych członkiń i członków.

Większość tych działań jest skierowana do osób, które dopiero będą w Kooperatywie, ale staram się zajmować też wprowadzaniem nowych/ zagubionych osób w gąszcz reguł i praktyk naszej organizacji. Dlatego kontaktuj się ze mną, jeśli coś jest dla Ciebie niejasne i nie wiesz jak to rozwikłać, ani gdzie sprawdzić. Kontakt: noweosoby@gmail.com

ZARZĄD KOOPERATYWY “DOBRZE”

Członkini Zarządu – Dominika Potkańska

Członkini ZarząduBeata Charycka