NIE PRZEGAP

Pracownice i Pracownicy Kooperatywy

Kooperatywa “Dobrze” to ludzie. Dziś (lipiec 2020 r.) zrzeszamy ponad 350 gospodarstw domowych, z których przynajmniej jedna osoba jest członkinią lub członkiem Kooperatywy i dokłada się finansowo (składka) i fizycznie (3h dyżur) do utrzymania naszego przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwa społecznego. Na samym początku swojego istnienia Kooperatywa opierała się wyłącznie na pracy wolontaryjnej rdzenia najbardziej zaangażowanych osób. Z czasem nasze przedsiębiorstwo rosło i pojawiły się potrzeby i możliwości, aby zatrudnić osoby na stanowiska odpłatne. Dziś zatrudniamy 15 osób, w większości na umowę o pracę, wszystkich za tę samą stawkę (33zł brutto/h) i dodatkiem za staż. Godna praca, obok partnerskich relacji z dostawcami (przede wszystkim rolnikami) to podstawa budowania dobrej i sprawiedliwej ekonomii.

Zespół pracowniczy – sierpień 2020

POZNAJ OSOBY ZATRUDNIONE W KOOPERATYWIE “DOBRZE”

Koordynatorka ds. komunikacji i rozwoju Kooperatywy – Nina Józefina Bąk (obecnie na urlopie rodzicielskim)

Nina Józefina Bąk
Jestem inicjatorką powstania naszej Kooperatywy (2013 rok) i współtworzyłam ją wraz z wieloma cudownymi osobami, dlatego Kooperatywę znam i rozumiem od podszewki. Pracowałam na stanowisku kasjerki i koordynatora ds. zatowarowania sklepów, przez trzy kadencje byłam w Zarządzie Stowarzyszenia. Zasadniczo trzymam rękę na pulsie naszego kooperatywnego dziecka. W mojej pracy zajmuję się m.in. inicjowaniem i wdrażaniem procesów rozwojowych w organizacji, szukaniem partnerstw, czuwam nad komunikacją wewnętrzną (Kurier Spółdzielczy) i koordynacją działań integracyjno-edukacyjnych.  Masz pomysł na zrobienie fajnego wydarzenia na łonie naszej Kooperatywy? Mogę pomóc Ci to zorganizować.
Kontakt: nina.jozefina@dobrze.waw.pl

Członkini Zarządu – Kaja Kietlińska

Do Kooperatywy dołączyłam w lutym 2015 roku od tego czasu pracowałam na stanowisku kasjerskim, a następne kilka lat jako koordynatorka sklepów opiekując się przestrzenią sklepów, koordynując prace dyżurujących i rozwijając infrastrukturę. Jestem członkinią zarządu. Obecnie przebywam na zwolnieniu w związku z oczekiwaniem na narodziny dziecka ;)

Inne obszary zainteresowań i działań to praca z ciałem, suwerenność żywnościowa, eko aktywizm, agroekologia, budownictwo naturalne i tworzenie społeczności ;) z wykształcenia jestem pracowniczką socjalną i socjolożka lubię więc pracować z ludźmi na wielu różnych poziomach .

Kontakt: kaja.kietlinska@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. Organizacji Pracy w Kooperatywie: Karolina Mistrzak

Do kooperatywy dołączyłam w październiku 2017 r., rozpoczynając pracę na stanowisku kasjerskim. Od grudnia 2018 r. zajmuję się koordynacją pracy naszych sklepów. Przyjmuję dostawy, pomagam w przygotowywaniu ekspozycji, dbam o porządek na sali sprzedażowej i w magazynach. Dodatkowo od maja 2019 r. układam także harmonogramy kasjerskie. Ostatecznie we wrześniu 2020 r. zostałam koordynatorką ds. organizacji pracy w koop – to znaczy, że będę się z Wami kontaktować, gdy jakiś dyżur w sklepie nie znajdzie chętnych. Jestem również opiekunką RKD – Rotacyjnych Koordynatorów Dnia, czyli osób, które zdecydowały się odrobić swój dyżur za ladą kasjerską. Lubię psy, ping ponga, eurodance i Bajm.

kontakt: dyzury@dobrze.waw.pl
Stanowisko – kasjer, sprzedawca – koordynator ds. napraw – Konrad Słowik
Moja przygoda z kooperatywą zaczęła się ponad trzy lata temu, kiedy prowadziłem badania do swojego licencjatu z socjologii, moim głównym obszarem zainteresowań na studiach były oddolne inicjatywy i ruchy społeczne oraz ekonomia współdzielenia. Członkiem Dobrze jestem dopiero od stycznia 2020 roku wtedy też zacząłem pracę jako kasjer. Muszę przyznać, że początek pandemii był zwariowanym czasem na przyswajanie umiejętności pracy w naszych sklepach ale pozwolił mi szybko wdrożyć się i zgrać z zespołem. Od początku września w schedzie po Kai objąłem stanowisko kooperatywnej złotej rączki, w związku z tym jeżeli czujecie potrzebę jakiejś zmiany lub macie wizję usprawnienia którejkolwiek z naszych przestrzeni to czekam na kontakt.
E-mail do mnie: konrad.slowik@dobrze.waw.pl
Koordynator ds Zamówień, Członek Zarządu – Rafał Aleksin

Do Kooperatywy „Dobrze” przystąpiłem w Styczniu 2017, pracownikiem zostałem pół roku później. Jestem również członkiem Zarządu.

Zajmuję się koordynacją zamówień produktów spożywczych.
Utrzymuję kontakt z ok. 40 gospodarstwami rolnymi i 60 mniejszymi dostawcami.

Szukam też nowych i kontaktuję się z tymi, których polecacie Wy, nasi członkowie i klienci!

Jeżeli prowadzisz gospodarstwo rolne lub produkujesz/dystrybuujesz produkty
spożywcze wysokiej jakości i chciałbyś nawiązać z nami współpracę napisz do mnie lub zadzwoń.
Zwróć uwagę na kilka z naszych kryteriów asortymentowych, którymi kierujemy się przy doborze nowych produktów:

1. W naszych sklepach sprzedajemy produkty wegetariańskie oraz nie testowane na zwierzętach.
  2. Wybieramy produkty lokalne, te z dalszych odległości, które nie są dostępne lokalnie wprowadzamy z zasadą „im bliżej tym lepiej” np. nie ściągamy awokado z Am. Płd., tylko czekamy na sezon na nie we Włoszech i Hiszpanii.
  3. Produkty świeże (warzywa, owoce, nabiał, jaja) dostępne w Polsce kupujemy tylko tutaj, oraz tylko w ich sezonie.
  4. Nie zamawiamy produktów z dodatkiem nienaturalnych substancji konserwujących i sztucznych barwników.
  5. Zależy nam na produktach jak najmniej przetworzonych.
Kontakt: zamawiamtwojewarzywa@dobrze.waw.pl
Koordynatorka ds. członkostwa – Kasia Kalinowska

Jestem związana z Kooperatywą od lutego 2015 roku. Dobrze się tu czuję. Jestem wśród ludzi, którzy myślą podobnie do mnie, inspirują mnie i wspierają.

Pracowałam na różnych stanowiskach – byłam kasjerką, koordynatorką sklepu, oraz koordynatorką ds. dyżurów i członkostwa

Obecnie zajmuję się dodawaniem członków i członkiń do naszego stowarzyszenia. Możesz napisać do mnie jeśli chcesz wziąć urlop od dyżurów, zgłosić potrzebę rozłożenia składki na raty, albo dowiedzieć się kiedy kończy się Twój okres członkostwa. Zajmuje się także koordynacją powstawania aplikacji ds. zarządzania członkostwem i dyżurami.

Kontakt: czlonkostwo@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. finansowo-magazynowych, członkini zarządu – Kaśka Maciąg

Do Kooperatywy dołączyłam na przednówku otwarcia pierwszego sklepu na Wilczej, tj w 2014 roku. Przygodę zaczęłam od kucia tynku, później stopniowo zwiększając swoje zaangażowanie przeszłam przez role kasjerki i koordynatorki sklepu aż do mojego obecnego stanowiska. Przez większość czasu czaję się za naszym systemem magazynowo-sprzedażowym: wprowadzam kody i guziki na nowe produkty, informuję o zmianach cen, prowadzę inwentaryzacje i sprawdzam co w magazynie piszczy. Zajmuję się również szeroko pojętym obiegiem dokumentów, kontaktuję z Biurem Rachunkowym, uzupełniam budżet i dostarczam dane sprzedażowe osobom odpowiedzialnym za tworzenie analiz sprzedaży. Wiecznie tonę w papierze i wędruję pomiędzy naszymi sklepami a biurem. A jak już się odkopię z faktur i wyłonię zza laptopa wracam do tego, co mnie do Kooperatywy sprowadziło na samym początku: gotowania :) W wolnym czasie jeżdżę po Polsce na rowerze, śpię po lasach w hamaku, trudnię się dziwnymi sportami na wodzie i śniegu a czasem gram na klawiszach w mocno eksperymentalnych składach muzycznych.

Kontakt: kaska.maciag@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. Adaptacji i Remontu Lokalu przy Puławskiej/Narbutta – Marta Sykut

Byłam na spotkaniu, w trakcie którego oficjalnie powstała nasza spółdzielnia. Jest to jeden z tych szczęśliwych trafów, za które pozostaję nieustająco wdzięczna, bo Kooperatywa zmieniła moje życie i myślenie.

Przez tych kilka lat trochę pracowałam jako RKD (co szczerze uwielbiam!), ale też dosyć długo nie było mnie na miejscu. Teraz z nowym impetem udzielam się na kasie, a tymczasowo też jako koordynatorka remontu i adaptacji naszego nowego lokalu na Narbutta. Pisz do mnie zwłaszcza, żeby zapisać się na któryś z remontowych dyżurów!
kontakt: marta.sykut@dobrze.waw.pl

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni, koordynatorka zamówień kosmetyków i detergentów: Ula Musyl

W kooperatywie jestem od marca 2017, a od października pracuję na stanowisku kasjerskim. Bycie częścią kooperatywy jest dla mnie nie tylko pracą, ale całym stylem życia. Podoba mi się idea małych lokalnych sklepików, gdzie zakupy robi się w przyjaznej atmosferze. Uwielbiam rośliny i wielką przyjemność sprawia mi promowanie etycznej żywności. Po godzinach zajmuję się ajurwedyjskim masażem. Kocham koty. Marzę o napisaniu książki o Jamajce.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni,  specjalistka ds. kadr, Członkini Zarządu: Agata Sadowska

W kooperatywie jestem od 4 lat. Swoje zaangażowanie w Stowarzyszeniu zaczęłam od stanowiska kasjerskiego, które kontynuuję do teraz. Część czasu pracy poświęcam sprawom kadrowym, które są pod moją opieką od stycznia 2019 roku. W naszej Kooperatywie cenię sobie poziomą strukturę zatrudnienia oraz w aspekcie społecznym: możliwość nawiązywania licznych, ciekawych znajomości, a to wszystko w otoczeniu świeżej żywności, która  nie tylko cieszy oczy, ale też wpływa na dobrostan ciała i planety.
Prywatnie miłośniczka kwiatów i pieszych wędrówek.

Kontakt: kadry@dobrze.waw.pl

Koordynatorka sklepów: Ania Kaliszuk

Koordynatorka sklepów. Wraz z członkami Stowarzyszenia “Dobrze” postaramy  się tworzyć rodzinną i miłą  atmosferę  w sklepikach. Usprawniam codzienne działanie sklepów, zwiększam ich przyjazność dla klientów. Weganka, staram się żyć w symbiozie z naturą. Etyczny handel ,zasady minimalizmu i zero waste są bliskie mojemu sercu. Kocham zwierzęta, dobre jedzenie i fantastykę. Trenerka personalna i pasjonatka ćwiczeń z kettlebells w stylu hardstyle. W kooperatywie organizuję warsztaty: “Higiena pracy kręgosłupa na dyżurze pomoc w sklepie”.

Stanowisko kasjer-sprzedawca: Bartek Lesiak

Od niedawna w kooperatywie , lecz od dawna zintegrowany w sercu z ideami „Dobrze”
Pasjonat i fanatyk dobrego jedzenia, poszukujący wciąż nowych  smaków, aromatów, kolorów, głębi,  która daje naszemu ciału sile. Zaangażowany w promowanie kuchni roślinnej i jej pozytywnych wymiarów. Miłośnik zwierząt i roślin. Czyż świat nie jest piękny ?
Obserwator przestrzeni, zjawisk i trendów.
Po godzinach chętnie oddaję się w aksamitne dłonie muzyki i chętnie chwytam za gitarę basową. Lubię spędzać czas z dzieciakami , wiec kilka razy w tygodniu trenuje na Torwarze  z nimi hokej na lodzie .
“Youth’s of today are the leaders of tomorrow“
Do zobaczenia w naszych sklepikach
Peace n Love

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Marta Sobczyńska

Dołączyłam do kooperatywy w 2018 roku, kiedy to po studiach wróciłam do Warszawy i potrzebowałam miejsca, gdzie kupię dobre jedzenie i społeczności, która będzie podzielała moje wartości. Ważna jest dla mnie wiedza kto i gdzie wyprodukował jedzenie, które jem i że produkty w koop wybierane są świadomie. W kooperatywie bardzo cenię sobie też bezpośredni kontakt z rolnikami, klientami i członkami, dzięki czemu ciągle się uczę czegoś nowego. W kwietniu 2020 zaczęłam pracować w kooperatywie jako kasjerka i staram się jak mogę doradzać Wam w zakupach. Poza tym opiekuję się naszym kontem instagramowym, gdzie informuję o nowych produktach i aktualnościach z życia koop. Po pracy tkam, gotuję i dużo chodzę.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Marta Trzcionkowska

Zamówienia: Ania Staniak

Jestem członkinią Kooperatywy od sierpnia 2016. We wrześniu 2019  spełniłam swoje marzenie i dołączyłam do zespołu pracownic i pracowników. Zrobiłam to, ponieważ bliskie są mojemu sercu wartości którymi kierujemy się w Kooperatywie i chcę swoją pracą przyczyniać się do tego aby jak najwięcej osób miało dostęp do dobrej żywności, wytworzonej z poszanowaniem ludzi i środowiska. Do moich zadań należy zamawianie części towarów które możecie kupić w naszych sklepach, głównie tych z hurtowni. Oprócz zamówień dbam o obieg dokumentów związanych z zakupami produktów, wprowadzam faktury do programu magazynowego, sprawdzam ceny i marże oraz płacę za towary naszym dostawcom. Jeśli macie pomysły lub uwagi odnośnie asortymentu w naszych sklepach piszcie na adres ania.staniak@dobrze.waw.pl

Stanowisko ds. przyjmowania nowych osób – Zachary Łazowski

W Kooperatywie zajmuję się organizacją spotkań orientacyjnych, które współprowadzę razem z naszym członkiem Kubą Łyszkowskim, oraz formalnościami i praktycznymi działaniami związanymi z wprowadzaniem nowych osób do naszego stowarzyszenia. A poza Kooperatywą chętnie czytam, mniej chętnie piszę i rzadziej niż bym chciał gram w sporty rakietowe.

kontakt: noweosoby@dobrze.waw.pl

Archiwalne zdjęcia zespołu: