NIE PRZEGAP

Odzwiedziliśmy rolników na Sycylii

Wakacje? Nina, która odpowiada Kooperatywie za kontakty z dostawcami spędzając urlop na Sycyli,  odwiedziła ekologiczne gospodarstwo Andrei i Justyny. To od nich późną jesienią i zimą kupujemy cytrusy. Andrea około 10 lat temu rozpoczął na Sycylii sprzedaż bezpośrednią – jako odpowiedz na słabe warunki współpracy z sieciami handlowymi. Owocem tej inicjatywy jest sieć Incampania, która sprzedaje sycylijskie cytrusy i przetwory do Polski i kilku innych krajów. Można kupić pomarańcze o intensywnym, czerwonym kolorze takich odmian jak Tarocco, Moro oraz Sanguinello, a także zwykłe pomarańcze, jak Naveline, Lanelate i Valencia. Dostępne są także mandarynki i klementynki, grejpfruty i cytryny oraz gorzkie pomarańcze do produkcji marmolady. Gospodarze hodują też trzodę, a oprócz tego zajmują się także zbieraniem aromatycznych ziół śródziemnomorskich, rosnących dziko oraz uprawianych, między innymi liścia laurowego, rozmarynu, tymianku, szałwii i lawendy, kaparów, dziurawca i wielu innych. Chcieliśmy sprawdzić warunki, jakie panują w tym gospodarstwie i nie zawiedliśmy się. Marzą Ci się sycylijskie klimaty? Zerknij na bloga prowadzonego przez zespół In Campagne http://blog.incampagna.eu/