Przejdź do treści

Zdrowa Żywność – Krystyna Suchta

  • przez

Stworzono / zmodyfikowano 03/11/2023 przez sperczil

Marka „Klimeko” działa od 1995 roku. Pomysł na stworzenie przetwórni mleka bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji zrodził się podczas pobytu właściciela firmy, Pana Bogusława Klimczaka, na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii.

Początkowo bazując na rynku lokalnym i widząc wzrost zainteresowania tego typu produktami postawił na zwiększenie produkcji i stopniową rozbudowę zakładu. Załoga z trzech osób w pierwszym okresie istnienia firmy wzrosła do dwudziestu czterech obecnie. W tym czasie „Klimeko” z małego przedsiębiorstwa przerodziło się w prężnie działającą i rozpoznawalną wśród konsumentów markę. Produkty są w dalszym ciągu wytwarzane w sposób tradycyjny, bez żadnych sztucznych dodatków do żywności, a większość prac jest wykonywana ręcznie.