NIE PRZEGAP

Rodzina Frączków (jajka)

Jaja w naszym sklepie przyjeżdżają również z hodowli Wandy i Jana Frączków z Łosic (30 km na wschód od Siedlec). Hodowla liczy około 400 niosek rasy messa, które żywione są paszą wyprodukowaną w gospodarstwie państwa Frączków. Wiosną i latem korzystają z zielonego wybiegu, a w okresie jesienno-zimowym są dodatkowo karmione liśćmi kapusty i marchwią. W kurniku chodzą luzem po ściółce ze słomy, śpią na drewnianych grzędach, a jajka znoszą w budkach nieśnych wyściełanych słomą. Hodowla jest pod nadzorem weterynaryjnym (kontrole obejmują zarówno jakość paszy, jak i warunki hodowli). Kury pochodzą z Ośrodka Hodowli Zarodowej w Mieni, do Łosic trafiają w drugim dniu po wykluciu i tam są odchowywane. Państwo Frączkowie nigdy nie obcinają dziobów swoim nioskom. Do sklepu jaja dostarcza córka właścicieli zakładu – pani Joanna.