NIE PRZEGAP

Stanowiska i osoby

Wszystkie członkinie i członkowie pracują dla Kooperatywy (i naszej Sprawy), realizując swoje dyżury i inne działania. Jest wśród nas też kilka osób pracujących na jasno określonych (i zwykle płatnych) stanowiskach, odpowiadających za konkretne wycinki funkcjonowania Kooperatywy. Ważne, żeby wiedzieć kto (w naszym imieniu) i za co dokładnie odpowiada – tak, żeby wiedzieć z kim i w jakiej sprawie się kontaktować. Poniżej znajdziecie opisy stanowisk, informacje o osobach je pełniących oraz ich dane kontaktowe

Ważna rzecz! Przepływ informacji zwrotnej jest fundamentalny dla dobrego działania naszej organizacji, ale jest też delikatnym obszarem i dlatego (zgodnie z naszą strategią komunikacji) preferujemy rozmowę bezpośrednią, np. na spotkaniach ewaluacyjnych. Przekazując swoje uwagi mejlem starajmy się być konstruktywni i empatyczni. Bo współdziałanie wymaga też współodczuwania.

STANOWISKA I OSOBY

Stanowisko ds. zamówień i kontaków z dostawcami  -Nina JB (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

DSC_0080Zajmuję się kontaktami z dostawcami, dbaniem o odpowiednie zatowarowanie sklepu, wyszukiwaniem rolników, nowych produktów.  Dokonuję płatności, rozliczeń, wystawiam faktury RR, aktualizuję ceny w magazynie,  dbam o ustalenie odpowiednich cen na kasie fiskalnej (a w sezonie wiosenno-letnim zmieniają się cały czas). Cierpię kiedy żywność się marnuje, dlatego sprawdzam jej stan, sprawdzam, czy ktoś nie skitrał pod skrzynką worka marchewki, mam bzika na punkcie prawidłowego przechowywania sałat. Z ramienia Kooperatywy wspieram rolników w ich zmaganiach dot. reformy rolnictwa w Polce.  Masz na oku fajnego dostawcę, produkt? Napisz do mnie na zamowienia.koop@gmail.com

Stanowisko ds. koordynacji sklepu – Kaśka Maciąg (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

13293084_10154017869891084_1419274321_n

Jako świeżo upieczona koordynatorka naszych dwóch sklepików kursuję regularnie między Wilczą a Andersa czasem transportując dokumenty, czasem zaś warzywa ;). Jestem pierwszym kontaktem dla kasjerów/kasjerek i RKD, ale także wszystkich dyżurujących w sklepie, jeśli trzeba coś wyjaśnić, w czymś pomóc, zainterweniować w nagłej sytuacji; przygotowuję dla Was również instrukcje dyżurowe i manuale. Głowię się nad usprawnieniami działania sklepików i jak najlepszym wsparciem pracy w nich; nadzoruję remonty i remonciki. Możecie śmiało do mnie pisać i dzwonić w godzinach pracy sklepów – jestem do Waszej dyspozycji!

Stanowisko ds. księgowości i finansów – Anna Jakubowska (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

ania

Do moich zadań należy dbanie o kompletność i poprawność dokumentacji finansowej i formalnej dotyczącej działania stowarzyszenia. Zajmuję się także płatnościami związanymi z codziennymi kosztami działania sklepów (niezwiązanymi z zaopatrzeniem sklepów).

Stanowisko ds. koordynacji dyżurów i spraw członkowskich – Ewa Kępińska

(kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

ewa kępińska

Ewa Kępińska

W KOOP zajmuję się zarządzaniem dyżurami i członkostwem. Jako osoba ds. dyżurów przygotowuję – średnio co dwa miesiące – regulamin i kalendarz dyżurów czyli podstawowe narzędzie do zarządzania dyżurami w KOOP. To ode mnie dostajecie maile (i telefony) w pierwszej połowie miesiąca, jeśli nie widzę waszego nazwiska w kalendarzu i nie dostałam od was żadnego maila w tej sprawie. To ja wysyłam maile przypominające o terminie wybranego przez was dyżuru w sklepie i to ja sprawdzam pod koniec miesiąca czy odrobiliście dyżur i czy macie prawo do zniżki w sklepie w kolejnym miesiącu. To ze mną trzeba się kontaktować w razie problemów z wyborem dyżuru, planami wyjazdowymi, nagłymi życiowymi zdarzeniami, które nie pozwalają na odrobienie dyżuru i jeśli macie jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane z dyżurowaniem w KOOP.

Jako osoba ds. członkostwa zajmuję się ewidencją wszystkich członków i zbieraniem deklaracji członkowskich od was i waszych członków wspierających (jeśli są). To ja sprawdzam czy wasze składki dotarły na konto KOOP i to ode mnie dostajecie maila przypominającego o końcu waszego okresu składkowego. To ja wyrabiam karty członkowskie i to do mnie trzeba się zwrócić w razie jej zgubienia. To ja proszę was o wpisanie się do pliku z naszymi kontaktami i to ja wciągam was we wszystkie kanały komunikacji wewnątrz-kooperatywnej: dodaję was do listy mailingowej (kolektyw_dobrze2014@googlegroups.com), do zamkniętej grupy na Facebooku Kooperatywa Dobrze – Grupa (jeśli chcecie), dbam o to, żeby wszyscy dostawali nasz cotygodniowy Kurier Spółdzielczy i zachęcam was do rejestracji na stronie internetowej KOOP, która otwiera dostęp do części dla członków/iń. Jednocześnie dbam to, żeby kanały te były dostępne tylko dla członków KOOP. Piszcie do mnie, jeśli macie problem z rejestracją na stronie internetowej KOOP, zorientowaliście się, że nie jesteście na liście mailingowej i/lub nie dostajecie Kuriera Spółdzielczego, macie pytania na temat kart członkowskich, opłacania składek członkowskich i waszego członkostwa w KOOP.

koordynacja dyżurów: dyzury.koop@gmail.com

sprawy członkowskie: czlonkostwo.koop@gmail.com

Stanowiska kasjerka-sprzedawczyni: Kaja Kietlińska (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

Kaja

Lubię mnóstwo rzeczy ale ludzi chyba najbardziej. Do Koop dołączyłam w lutym 2015 🙂 Dołączenie do zespołu zatrudnionych to dla mnie wielka radość, do zobaczenia z Wami w sklepie!

Stanowiska kasjerka-sprzedawczyni: Basia Szablisty (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

Do Kooperatywy dołączyłam w kwietniu 2016r. i prawie od razu zostałam RKD – jeśli już wiesz, jak działa Kooperatywa to wiesz, czym jest ten skrót, jeśli nie – wkrótce się dowiesz! Oprócz działania w KOOP-ie studiuję iranistykę. Chętnie wyjaśnię, co to takiego kooperatywa i z czym to się je, pomogę i doradzę przy wyborze produktów. Spotkasz mnie w obu sklepach Kooperatywy, na Andersa czasami może wystawać zza lady pysk mojego psa Stefana.

Stanowiska kasjer-sprzedawca: Maciej Molibden  (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

maciek koop

Możesz mnie spotkać za kasą w obu naszych sklepach. Chętnie udzielam informacji zarówno na temat asortymentu, jak i wstępnych informacji na temat działania Kooperatywy. Także poza godzinami pracy na kasie aktywnie działam na rzecz Koop. Współpracuję na bieżąco z osobami dyżurującymi oraz w ramach zespołu pracowniczego Kooperatywy.

Stanowisko kasjerka-sprzedawczyni: Agata Sadowska (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

Jeśli ktoś kiedyś powiedziałby mi, że będę ekspedientką studiującą na wydziale geografii, to bym nie uwierzyła. Byłam niegdyś bardzo nieśmiałą licealistką nienawidzącą uczyć się o naszej planecie. Teraz obie te czynności sprawiają mi ogromną radość :), a najbardziej śpiewanie! Więc jeśli usłyszysz nucenie dobiegające gdzieś z pomiędzy worków z marchewkami, to pewnie będę to ja 🙂

Stanowisko ds. nowych osób – Kuba Rok (kliknij poniżej, żeby rozwinąć)

Kuba Rok

Zajmuję się przyjmowaniem nowych osób do Kooperatywy, czyli w praktyce: organizowaniem, prowadzeniem i rozgłaszaniem spotkań orientacyjnych, kontaktem mejlowym z zainteresowanymi osobami i z tymi , które właśnie zdecydowały się przystąpić oraz robieniem spotkań wprowadzająco-integracyjnych dla najświeższych członkiń i członków.

Większość tych działań jest skierowana do osób, które dopiero będą w Kooperatywie, ale staram się zajmować też wprowadzaniem nowych/ zagubionych osób w gąszcz reguł i praktyk naszej organizacji. Dlatego kontaktuj się ze mną, jeśli coś jest dla Ciebie niejasne i nie wiesz jak to rozwikłać, ani gdzie sprawdzić.