NIE PRZEGAP

Biopiekarnia „W grzybowskiej Arce”

Na parterze budynku zwanego „Arka” w Grzybowie nad Wisłą (gmina Słubice) mieści się biopiekarnia Ewy i Petera Stratenwerthów, w której powstają m.in. znane klientom i klientkom sklepu Kooperatywy „Dobrze” chleb gryczano-ryżowy, słonecznikowo-żytni, żytni razowy i żytni sitkowy. Piekarnia funkcjonuje przy gospodarstwie ekologicznym Ewy i Petera, które od 1992 roku posiada Certyfikat Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Atest mają szansę otrzymać tylko te gospodarstwa, które przeszły dwuletni okres przestawienia całego obszaru na ekologiczne metody produkcji. Każdego roku musi on być odnawiany.

Stratenwerthowie współpracują ściśle ze Stowarzyszeniem Ekologiczno-Kulturalnym ZIARNO, które jest współwłaścicielem budynku mieszczącego piekarnię. Jak dowiadujemy się ze strony internetowej Biopiekarni, „na górze mieści się sala do zajęć warsztatowych, seminariów oraz wystaw, na parterze za piekarnią – kuchnia i stołówka. Ogrzewanie wody odbywa się za pomocą kolektorów słonecznych, mamy też trzcinową oczyszczalnie ścieków i toalety samokompostujące”.

www.hruby.grzybow.pl